Net terug uit Kopenhagen: dit zijn m’n favoriete plekken
+ bergen boter, een heerlijk voorjaarsgerecht én nooit meer ruzie over “wat zullen we kijken?”
Lieve mensen van het goede leven,
Vorige week was ik in Kopenhagen met mijn vriendin Nathalie, en åh min gud, wat hebben we genoten. Van de stad (dit was mijn derde keer daar), van de wijn, van de eindeloze gesprekken, van al het goddelijke eten. En elke keer als ik zo’n tripje maak met één van mijn favoriete mensen, denk ik weer: dit moet ik echt vaker doen.
Zo fijn om er echt even uit te zijn. Gewoon een paar dagen los van thuis, werk, verplichtingen en to-do’s. Geen plannen behalve slenteren, eten, drinken en praten.
En: shoppen! Grappig genoeg winkel ik in het buitenland veel meer dan thuis. In Nederland kom ik dus echt vrijwel nooit in een kledingwinkel (ik bestel alles online), maar in een stad als Kopenhagen voel ik ineens de drang om vintage-boetiekjes in te duiken en eindeloos tussen de rekken te struinen. Gelukkig stikt het daar van de leuke adressen.
Het is zo’n simpele truc eigenlijk: één keer per jaar bewust een paar dagen met een vriend of vriendin weg. Hoeft niet meteen Kopenhagen te zijn (want ja, het is wel echt krankzinnig duur); twee dagen in een stad in eigen land waar je nooit komt, is net zo leuk. Je komt opgeladen terug. Vrolijk. En weer vol zin om het thuis allemaal aan te pakken.

Mijn favoriete plekken in Kopenhagen
Overnachten
Wij sliepen bij hotel Axel Guldsmeden op de Colbjørnsensgade, fijn centraal en ook dicht bij het station.
Winkelen & cultuur
Vintage designer shoppen bij Jérôme Vintage, Carmen CPH en I Blame Lulu. Bij die eerste scoorde ik een fantastisch driedelig krijtstreep grijs pak voor 100 piek, maar ook een beeldschone zwarte vintage Yves Saint Laurent blazer. Bij het laatste boetiekje kocht ik een boterzacht kasjmier vestje waar ik nog decennialang plezier van ga hebben.
Kunst kijken bij museum Glyptoteket – prachtige mix van oud en nieuw, plus een schitterende binnentuin.
Eten & drinken
Dineren bij Bobe – wauw, wat een feest. Zó’n leuke sfeer, mooi interieur (die open haard!), lief personeel en een creatief menu. Dikke aanrader als je houdt van spannend en gewoon héél goed eten. Sowieso de krokante toastjes van het snack-menu bestellen (wij hadden er eentje met eendenborst, de ander met gefrituurde fjordgarnalen met harissa). Ook heerlijk was het gerecht van coquille met kippenvleugel in langoustinebisque. Damn, dat werkte dus echt heel goed.
Atelier September – ontbijten/brunchen met dik zuurdesembrood met whipped butter en een perfect zachtgekookt eitje. Let op: er staat bijna altijd een rij en je kan niet reserveren, dus kom op tijd.
Bottega Barlie – all day menu met lekkere moderne Deense gerechten, en hele goede koffie. Zit om de hoek van Atelier September, en hier is vaak nog wél plek.
Seks Bakery & Eatery – in het studentengedeelte van de stad, lekker queer en alternatief, met supergoed brood en eitjes. M’n vriendin had de çilbir (Turkse eieren), dikke tip.
Ontbijten bij Mirabelle Spiseria – roerei met bruine boter, goed brood en boter, plus een kardemombullar als zoete afsluiter.
Ontbijten bij Prolog Coffee – perfecte flat white, waanzinnige viennoiserie. Sowieso kom je Prolog-koffie veel tegen in de stad, en dan weet je sowieso dat je goed zit.
Koffie en zoetigheden bij Meyers Bageri, Hart Bageri en Andersen & Maillard. Ook lekker om een kanelbullar (kaneelbroodje) to-go te halen en buiten op een bankje op te eten.
Les Trois Cochons – mosselen met friet, frisse crudo en een glas knisperende Sancerre.
Pate Pate – in Kødbyen, fijne sfeer, en ja, heerlijke paté.
Alle Tiders – frisse relaxte all day zaak in Kødbyen, wij ontbeten er met brood met whipped boter en comté-kaas en goddelijke flat whites. Ook een fijn terras.
Taco’s bij Hija de Sanchez Taqueria – klein zaakje, lekker buiten opeten. De taco’s al pastor zijn top.
Borrelen bij Restaurant Maven – de Denen hebben tinned fish snacking tot kunst verheven: goede blikvis, brood en condiments.
Dineren bij Kødbyens Fiskebar. Werkelijk álles is lekker, goede wijnkaart, en de vibe casual en fijn. De service is wel wisselend moet ik zeggen; vorig jaar was het fenomenaal, dit jaar viel het personeel zwaar tegen. Wel op tijd reserveren.
Als het warm weer is: buiten borrelen in Kødbyen (het stoere, industriële en voormalige meatpacking district) – één van de leukste wijken van de stad, als je het mij vraagt. Doet een beetje denken aan de NDSM in Amsterdam of Katendrecht in Rotterdam.






En dan nu: nóg zes tips voor het goede leven deze week.
Kooktip: superlekkere voorjaarsstamppot
Je denkt misschien: stamppot? In juni?! Maar trust me: dit is er zo eentje die licht en fris genoeg is voor warmere dagen. En zó mooi van kleur dankzij de doperwtjes en zomerpostelein. Die laatste is écht een fijn seizoensproduct: de groene blaadjes smaken een beetje friszuur en een tikje scherp. Ik vind het een beetje een mix tussen spinazie, veldsla en waterkers. Je koopt het bij de biologische supermarkt, de goed gesorteerde groenteboer of via een online boodschappenservice als Crisp* (waar ik het kocht).
Ik maakte er een boterige maar frisse stamppot mee. Eentje die je makkelijk naar eigen smaak aanpast: ik serveerde er lamskoteletjes bij, maar varkensvlees, kip, witvis of extra groenten kan net zo goed.
Ingrediënten voor 2 personen:
250 g lamskoteletten (maar gebruik vooral wat je lekker vindt of in huis hebt: kip, varkenskarbonades, witvis, of gebakken paddenstoelen of courgette)
200 g zomerpostelein (mocht je dit toch écht niet kunnen vinden, vervang dan door bv. waterkers, spinazie, veldsla of andijvie)
375 g aardappelpuree (zelfgemaakt van kruimige aardappel + melk + roomboter)
100 g doperwten (uit de vriezer, even twee minuten onderzetten met heet water)
Een flinke hand groene kruiden, zoals platte peterselie, dille, dragon, venkelloof
Extra vergine olijfolie
Rasp van ½ citroen
Blend een groot deel van de groene kruiden (houd een beetje over voor garnering) met olijfolie in een blender of met een staafmixer. Zeef dit tot je een mooie groene olie overhoudt. Ik gebruik een theezeefje, als je hem écht mooi wil, zeef je het nogmaals door een koffiefilter. Doe in een schenkkannetje.
Postelein goed wassen en de harde steeltjes wegsnijden. Puree maken en goed doorwarmen. Vuur uit, erwtjes erbij en postelein erdoor. Roeren, proeven, zout & peper erop – en een klontje extra boter als het kan.
En dan: vlees bakken naar wens (of dus je vis- of vega-versie). Schep alles op je mooiste bord, giet de kruidenolie ernaast en maak af met wat citroenrasp.
Romig, fris, groen en toch lekker hartig. Zomer op z’n best.
*Nog geen klant van Crisp? Als je je via deze link aanmeldt, krijg je €15 korting op je eerste bestelling. Wel zo eerlijk om te vermelden dat als jij je eerste bestelling plaatst, ik daarvoor ook in return shop-tegoed krijg. Ik en mijn koelkast (en mijn vriendin) zijn je dankbaar!
Eettip: southern comfort food bij Stacks in Amsterdam
Stacks is zo’n plek waar je meteen blij van wordt. Een American diner, maar dan in een modern jasje – met finger licking good eten, fijne service, een lekker levendige open keuken en precies de goede sfeer. Perfect voor een avond met vrienden of een date die hopelijk nog even blijft plakken.
Op de kaart staan Amerikaanse klassiekers zoals fried chicken met biscuits, beef roast, dry aged steaks, huisgemaakte pickles, hashbrowns en (yes please) hot fudge sundaes. Alles klopt gewoon: het eten is hartig en troostend, de cocktails zijn steengoed (pas op: de dirty martini is bijkans dodelijk), en de bediening is relaxed zonder ooit ongeïnteresseerd te zijn.
Er zit trouwens ook een deli naast, waar je van alles mee naar huis kunt nemen. Altijd handig als je nog een pot pickles wil inslaan voor later.
📍 Stacks, De Clercqstraat 32, Amsterdam
Doe-tip: fantastische tentoonstelling over culinaire geschiedenis in het Allard Pierson
Dit keer geen leestip, maar een doe-tip. Voor iedereen die gek is op eten én graag snuffelt in het verleden: ga naar de tentoonstelling “Amsterdam Eet. Een geschiedenis in gerechten” in het Allard Pierson Museum.
Je wandelt er door eeuwen eetgeschiedenis van de stad – van middeleeuwse haring tot naoorlogse nasi goreng, en van 17e-eeuwse oliebollen tot de opkomst van Franse restaurants in de stad. Alles draait om gerechten, maar je ziet ook eeuwenoude kookboeken, servies, schilderijen, honderden oude menukaarten en persoonlijke verhalen in video-vorm. Supermooi opgezet, tof vormgegeven, en zó inspirerend. Ik was echt onder de indruk.
Wat het extra leuk maakt: er is steeds een bruggetje naar nu, met bijdragen van o.a. restaurantrecensenten, topchefs en social media-koks.
📍 Te zien t/m 7 september 2025 in het Allard Pierson in hartje Amsterdam (10 minuutjes lopen van het station).
☕️ Tip: doe daarna een koffie met ouderwetse gemberbolus in het museumcafé (hier kun je overigens ook naartoe zonder een kaartje).
Leeftip: kijktips bijhouden (en eindeloos zoeken naar een film of serie voorkomen)
Ken je dat? Je hebt eindelijk een avond vrij, je zit lekker alleen / samen met je partner / met de fam op de bank, klaar voor de tv… En dan: de halve avond scrollen zonder iets te kiezen. Aaargh! Sterrin en ik hadden daar dus ook vaak last van. Tot ik de app Binge ontdekte.
Daarin hou ik nu alles bij wat we samen nog willen kijken. Nieuwe films, series, documentaires, noem maar op. Geen gedoe meer over ‘wilden we nou die ene film nog zien?’ of ‘op welke dienst stond die serie met die ene leuke acteur ook alweer?’.
Je kunt zelf titels opzoeken en opslaan op je lijstje, of je laten helpen door de app. Je kunt ook filters instellen: liever geen horror, alleen series, alleen HBO – alles kan.
Binge laat je ook per titel zien waar die te streamen is (Netflix, Disney+, NPO Start, Videoland, etc) én stuurt je een seintje als een nieuwe aflevering of seizoen online staat. Of als een film die steeds nérgens te kijken was, toch opeens bij een dienst opduikt. Kortom: minder stress, meer kijkgenot.
Gratis te downloaden voor iOS en Android. Echt een aanrader.
Kijktip: Voetbalouders op Netflix
Ik heb geen kinderen. En ik heb ook nog nooit langs een voetbalveld gestaan. Nou ja, op één blauwbekkende zondag ergens in 2004 na, toen ik voor een vriendje op de middelbare school moest komen aanmoedigen. En toch vond ik deze serie héérlijk.
Voetbalouders is geschreven door Ilse Warringa (ja, die van De Luizenmoeder) en zij speelt ook zelf een van de hoofdrollen. De toon is dus precies zoals je hoopt: lekker ongemakkelijk, droogkomisch en heerlijk herkenbaar – ook als je nog nooit een voetbalkantine van binnen hebt gezien. De ouders zijn fanatieker dan de kinderen, de groepsapps zijn een soort war zones vol passief-agressieve berichten, en iedereen heeft een mening over de opstelling. Ik heb zó gelachen. En ik prijs mezelf gelukkig dat ik niet op zaterdagochtenden in een regenpak langs de lijn hoef te staan met een bekertje lauwe automatenkoffie in m’n hand.
De afleveringen zijn lekker kort, het tempo ligt hoog, en met name Ilse Warringa is weer top. Perfect voor een lui weekendje bingewatchen met snacks binnen handbereik.
Shoptip: de allerfijnste inlegzooltjes
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik heb dus vrij snel last van m’n voeten. Zelfs in Goede Schoenen. Na een middag slenteren door de stad voel ik m’n voorvoet al zeuren.
Ik heb in de loop der jaren van alles geprobeerd: van siliconen zooltjes van de drogist tot dikke orthopedische units (allebei geen succes). De één glijdt steeds weg, de ander past überhaupt niet in iets eleganters dan een bergschoen.
Tot ik bij m’n schoenmaker de inlegzolen van het merk SV Exclusief ontdekte. Ze zijn van leer, ultradun én hebben een licht voorgevormd voetbed. En dat maakt dus echt een wereld van verschil. Ze passen zelfs in m’n loafers, en ik kan er úren op lopen zonder pijn.
Ze zijn niet de allergoedkoopste, maar ik heb ze nu in drie paar schoenen zitten en ben echt fan. Misschien heeft jouw schoenmaker ze ook. En anders: je vindt het merk ook gewoon via Bol.com.
Zo. Hopelijk zat er genoeg leuks voor je tussen – voor op je bord, op je to-visit of je Netflix-kijklijst. Tot de volgende editie!
Liefs,
Monique
JA! Bottega Barlie, wat was dat fijn. Ik vond zelf Lille Bakery ook geweldig, ik droom nog vaak van hun roggebrood.